Podmínky výskytu, identifikace a vlivu plísní, hmyzu a hlodavců na knihovní fondy
Důležité faktory | Plísně | Hmyz | Hlodavci |
Forma výskytu | spory (odpočinkové stadium) mikromycety (vláknité porosty) |
vajíčka larvy dospělý jedinec |
dospělý jedinec |
Teplota (optimální) | 12-35oC (18-22oC) | 12-25oC | |
Relativní vlhkost (optimální) | nad 65% (85-100%) | nad 50% (73-100%) | |
pH (optimální) | mírně kyselé (5,6-6) | ||
Výživa | živné, růstové a minerální látky | ||
Napadený materiál | papír, pergamen, kůže, dřevo, textil | papír, pergamen, kůže, dřevo, textil | papír, pergamen, kůže, dřevo, textil |
Forma degradace materiálu |
rozpad barevné skvrny |
narušení (provrtání, ohryzání) potřísnění (výkaly, pozůstatky z vývojových stádií) |
narušení (ohryzání) potřísnění (výkaly) |
Způsob identifikace | kvantitativní (počítání kolonií vizuálně nebo pomocí přístroje) kvalitativní (po selekci na specifických živných půdách rodové a druhové určení na základě sledování morfologických znaků vizuálně, zvětšovacími zařízeními /lupa, mikroskop/ a porovnáním s vhodnou literaturou) |
kvalitativní (rodové a druhové určení na základě sledování morfologických znaků vizuálně, zvětšovacími zařízeními /lupa, mikroskop/ a porovnáním s vhodnou literaturou) | kvalitativní (rodové a druhové určení na základě sledování morfologických znaků vizuálně, zvětšovacími zařízeními /lupa, mikroskop/ a porovnáním s vhodnou literaturou) |
Zdravotní rizika | produkce alergenních látek produkce toxinů onemocnění (mykózy) |
přenos nemocí | přenos nemocí |
Nejčastější zástupci | Penicillium, Aspergillus, Cladosporium, Fusarium, Alternaria, Trichoderma, Botrytis, Chaetomium, Stachybotrys,
Ulocladium, Scopulariopsis |
rybenky, pisivky, moli, švábi, rusi, červotoči,vrtavci, kožojedi | myši, potkani, krysy |
Forma ochrany | preventivní (vhodné skladovací podmínky, mechanická očista) fyzikální (vymražování, g -záření) chemická (přípravky /aerosoly, fumiganty, roztoky/) |
preventivní (vhodné skladovací podmínky) mechanická (lapací mechanismy) fyzikální (vymražování, g -záření) chemická (přípravky /aerosoly, fumiganty, roztoky/) |
preventivní (vhodné skladovací podmínky) mechanická (lapací mechanismy) chemická (návnadové požery) |